Borstar

Vår design har utvecklats genom åren men än idag använder borstbindarna den traditionella borstbindningsteknik som används i över hundra år. Borstarna dras för hand i mestadels naturmaterial.

Ett så kallat borstämne sågas till, fräses och slipas. Träet kan därefter lackas eller oljas om man så vill. Vid t ex renovering av gamla silverborstar, måste träet oftast precisionstillverkas för hand för att passa exakt i silverbeslaget.

Hål för bindlarna (borstmaterialet) borras maskinellt. Hålen är små på borstens ovansida och vidgar sig, så att de är större på den andra sidan - den där borsten sitter. I en vanlig rotborste finns ca 40 hål, en skräddarborste har så många som 255 - som alla ska fyllas med material!

Nu ska borsten dras. Det färdiga träet, tråd och material i form av djurhår, växtfibrer eller syntetmaterial sätts samman.

Tråden, oftast en rostfri ståltråd, dras upp i en ögla genom den smalaste änden av hålet mot den vidare änden. Det görs med hjälp av en dragkrok som fästs i en ring runt fingret.

Bindeln placeras i trådöglan och dras in i det större hålet - ända in i botten. Bindlarna plockas för hand ur materialbunten, eller tas ur en bindeldelare som "portionerar ut" lagom mängd material.

När samtliga hål fyllts med bindlar klipps och häcklas borsten för att bli jämn och fin. Det görs med klippmaskin. Färdigt!

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 st 0 kr
Till kassan