Borstmaterial

Bassine

Borassus Flabellimormis eller sagopalm men växer i Ostindien och även på Sri Lanka. Det är palmbladen som torkas, varefter nervtrådarna frigörs genom piskning. Färgen är brunaktig och kännetecknande är att bassinen är mjukare och sprödare än den övriga piassavan. Colombo-bassine är en styvare sorts bassine som kommer från Sri Lanka.

Cocos

Cocosnötens skägg (Cocos Nusifera) av sega fibertågor, får ligga i vatten en månad. För att påskynda friläggningen av fibern bultas tågorna. Efter torkning häcklas och sorteras fibern. Produktionsområde är Indien. Materialet är mjukt och inte särskilt spänstigt. Vanligaste användningen är till sopborstar och i blandningar med andra växtfibrer.

Gethår

Gethår klipps från bringan, nacken och svansen på djuret, där sitter det mjuka och spänstiga håret. Beredningen består av tvättning och kamning. Det är till ansiktsborstar, dammborstar och vissa typer av rensare vi använder detta mjuka hår. Gethår importeras.

Konstfiber

Nylon, perlon, habofalith, shalon m.fl. konstfiberprodukter finns i olika grovlekar och utföranden. De flesta av dessa material har en mycket dålig borstningsförmåga och är ej lämpligt i sopborstar. Till disk- och toalettborstar kan man med fördel använda konstmaterial, eftersom det i detta sammanhang är en fördel att fibern inte absorberar vatten. 

Piassava/Madagaskar

Afrika-piassavan, Riphia Renefern, utvinns inte ur bladhöljet utan ur själva stänglarna på palmarter som växer i Västafrikas sumptrakter. Vid beredningen rötas stänglarna i stillastående vatten varigenom de köttiga bladdelarna avlägsnas. Sedan soltorkas stänglarna, varefter de handtröskas med slagor och häcklas. Afrika-piassavan är ljusbrun eller rödbrun. Längden varierar, liksom styvheten och spänsten. Afrika-piassavan används främst till kvastar, vägmaskinsborstar och dragkvastar till idrottsbanor.

Bahian-piassavan får man av ataleapalmens bladhölje. Ataleapalmens blad omges av ett hölje som delar sig när bladen är färdigutvecklade. Höljet blir hängande efter stammen och efter någon tid återstår endast de mörkbruna fibrerna. Fibrerna rötas varefter de 1–4 meter långa fiberstråna torkas i solen och sorteras. Bahia-piassava växer i den brasilianska provinsen Bahia. Bahia-piassavan är ett utmärkt material för gatkvastar, eftersom det är segt och elastiskt.

Madagaskar är en piassavasort från Bonitrapalmens bladslingor och har samma egenskaper som Bahian-piassavan och passar bra i kvastar men även till matt- och möbelborstar.

Risrot

Risrot är rötterna på en gräsart, zacaton-plantan, som växer på de mexikanska höjdplatåerna. Zacaton-plantans rötter skärs av från plantan, tvättas rena från jord och forslas till en beredningsfabrik. Risroten är ett segt, spänstigt och vattentåligt material och används bl.a. till rotborstar och disktvagor.

Tagel

Man skiljer på olika sorters tagel. Hästsvanstagel är kraftigt och spänstigt. Mantagel från häst, mjukt med dålig spänst. Nöttagel eller kosvanstagel, mjukt utan spänst. Klippningen sker från levande djur, vilket är förutsättningen för ett fullgott material. Taglet från döda djur är glanslöst och saknar spänst. Taglet genomgår en beredning innan det är klart att användas som borstmaterial. Arbetsordningen är i korthet följande: tvättning, kamning, kokning, torkning, buntning och, oftast, färgning. Från en häst erhålls cirka 5–6 hekto tagel per år. Tagel importeras från Kina. Tagel används till sopborstar, badborstar, diskborstar, brödpenslar och skoborstar. 

Unionblandning

Vit fiber och bassine blandat. En stark och vattentålig blandning som används till rotfruktsborstar, levanger och skurborstar. 

Vit fiber

Vit fiber, mexikansk fiber eller tampico utvinns ut bladen på vissa agavearter, Agaves Sisalana, Agave Foreyodes, vilka huvudsakligen växer i Mexico. Agaveplantans köttiga blad skärs av och tröskas, varefter den bearbetas med grova påkar så att fibrerna frigörs. På de stora plantagerna använder man sig av tröskmaskiner. Därefter soltorkas fibrerna och sorteras efter storlek, längd och färg. Naturfärgen är något mellan grönt och gulaktigt vitt. Fibern kan även färgas svart eller brun och den förekommer även i blandat skick såsom grå. Materialet har en mycket stor användning vid tillverkning av t.ex. sopborstar, panelborstar, levanger, nagelborstar och badborstar. Fibern användes även i blandningar med andra material, t.ex. cocos, bassine eller tagel.

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 st 0 kr
Till kassan